Kenny Belaey 13de op WK Cross-country Eliminator

BMX freestyler Kenneth Tancré 18de

Kenny Belaey 13de op WK Cross-country Eliminator

Published

Na de 26” finale in de trialbike sloot Kenny Belaey het allereerste Urban Cycling wereldkampioenschap in het Chinese Chengdu af met deelname aan de Cross-Country Eliminator wedstrijd. De bronzen medaille winnaar in de trialbike werd in de XCE 13de. De Fransman Titouan Ganier-Perrin die al Europees kampioen was, pakte de wereldtitel. Bij de dames werd Fien Lammertyn, de vrouw van Belaey, zevende in de Eliminator.

De allereerste officiële UCI World Cup Eliminator vond plaats in Houffalize, Fabrice Mels schonk België drie jaar geleden in het Noorse Lillehammer zelfs een wereldtitel in de discipline. Om maar te zeggen dat Belgen wel iets hebben met deze spectaculaire sprint-variant van de cross-country.

Qua voorbereiding startte Belaey met een flinke handicap aan de Eliminator wedstrijddag. De obligate dopingplas na de trialbike finale op zaterdag liet lang op zich wachten waarna er bij aankomst aan het hotel 's nachts geen eten meer te krijgen was. Bijgevolg allesbehalve ideaal qua recuperatie. Met de 15de tijd kwalificeerde Kenny zich nipt voor de finale maar in de eerste heat was het sprookje al over. Toegegeven, de lat lag meteen erg hoog want alleen de eerste twee gingen door.

Kenny Belaey:Ik heb alles gedaan wat ik kon maar meer zat er vandaag niet in. Op voorhand had ik een top-10 plaats voorop gesteld als doel. Helaas werd het al snel duidelijk dat ik daarvoor scherpte te kort kwam. Met een goede start had er weliswaar meer ingezeten maar van in het begin werd er zo hard geknald! Die explosiviteit had ik vandaag niet. Toch heb ik me goed geamuseerd en was de Elminator een mooie afsluiter. Voor mij is Eliminator ook gewoon een leuke zijsprong. Ik ga me er niet verder op toeleggen. Je kan het best vergelijken met een turner die enkele specialiteiten combineert. (lacht) Alleen voor BMX Freestyle pas ik! Ook qua training hoef ik niet veel bij te sturen om hier en daar competitief aan de start te verschijnen voor een mooie Eliminator wedstrijd.

Al bij al is het bilan voor dit eerste Urban Cycling wereldkampioenschap heel positief. Het opzet was mooi en de visie om de verschillende disciplines (trialbike, BMX Freestyle Park & Elminator) dichter bij de mensen te brengen en bekend te maken bij een jonger publiek is de juiste. Zo werd ook het nieuwe weddstrijdformat in de trial goed ontvangen en de parcourbouwers leverden uitstekend werk met knappe zones. Een dikke pluim dus voor de UCI! Vergelijk deze editie met pakweg het WK trial bij mijn Elite debuut in 2002 dan kan je niet anders dan vaststellen dat we op elk vlak een enorme weg hebben afgelegd.”


In de BMX Freestyle Park discipline eindigde Belaey’s Pedal To the Medal show collega Kenneth Tancré verdienstelijk 18de. Net niet genoeg voor een finaleplaats, al liet hij in zijn eerste run wel zien dat er nog veel progressie mogelijk is. De 22-jarige West-Vlaming blikt dan ook tevreden terug op zijn WK in Chengdu. “Op dit niveau is alles totaal anders. Je neemt het op tegen echte professionals, zeg maar de wereldtop terwijl ik door de week maar één keer kan rijden. Ook dergelijke grote parken zijn nieuw. Dat soort van trainingsgelegenheid kennen we gewoon niet in België of Nederland. Daarom ben ik wel blij met het niveau dat ik in China haalde. Deze ervaring zal me zeker leren om het de volgende keer nòg beter te doen.” 

Fien Lammertyn was in Chengdu eerst en vooral delegatieleider voor het Belgische team. Aangezien de mogelijkheid zich aanbod om ook de Eliminator bij de dames mee te pikken, maakte ze echter dankbaar gebruik van deze unieke gelegenheid. Zoals steeds toonde Fien haar vechtlust en kwalificeerde als zesde. In de finale ging ze te onstuimig tekeer en eindigde zevende. "Zonder noemenswaardige voorbereiding had ik totaal geen verwachtingen maar het was wel een heel toffe ervaring. De omloop was schitterend met een coole combinatie van explosiviteit, pure off-road en urban elementen. Gelukkig viel de schade nog mee na mijn bodemonderzoek!"

Finale WK Eliminator mannen
1. Titouan Ganier-Perrin (FRA), 2. Simon Gegenheimer (DUI), 3. Lorenzo Serres (FRA), 4. Alberto Fernandez Mingorance (SPA), 5. Hugo Briatta (FRA), 6. Johan Widen (ZWE), 7. Heiko Hog (DUI), 8. Simon Rogier 5FRA), 9. Anton Olstam (ZWE), 10. Domink Prudek (TSJ), 11. Vitus Wagenbauer (DUI), 12. Norio Sawaki (JPN), 13. Kenny Belaey (BEL), 14. Simon Guttmann (DUI), 15. Lukasz Szymczuk (POL)

Finale WK Eliminator vrouwen
1. Kathrin Stirnemann (ZWI), 2. Ella Holmgard (ZWE), 3. Perrine Clauzel (FRA), 4. Marta Turobos (POL), 5. Colione Clauzure (FRA), 6. Clara Brehm (DUI), 7. Fien Lammertyn (BEL)
De foto’s in bijlage zijn vrij te gebruiken voor redactionele doeleinden. Gelieve de naam van de fotograaf ‘Leo Zhukov’ te vermelden als u de foto’s plaatst. Contacteer ons als u bijkomende foto’s, beelden in hoge resolutie of commercieel gebruik van deze foto’s wenst.
Kenny Belaey in the MTB Eliminator race, credit: Leo Zuhkov

Kenny Belaey in the MTB Eliminator race, credit: Leo Zuhkov

Fien Lammertyn in the MTB Eliminator race, credit: Leo Zuhkov

Fien Lammertyn in the MTB Eliminator race, credit: Leo Zuhkov

Portrait Kenny Belaey,  UCI Urban Cycling worldchampionship, credit: Leo Zuhkov

Portrait Kenny Belaey,  UCI Urban Cycling worldchampionship, credit: Leo Zuhkov

Share

Related Stories
De Magnificent Seven van een kampioenschapsbeest

ago

Kenny Belaey kijkt vooruit naar WK Trial in China
Kenny Belaey captures record-setting bronze in China

ago

A trials World Championship final has rarely been as tight and exciting. Kenny Belaey was never so tantalisingly close to a world title without winning. Superlatives can be cheap but by all accounts the inaugural UCI Urban Cycling world championship in China produced the closest and most thrilling racing of the season! When the dust had settled after the one lap, five sections-long final Kenny Belaey matched the final score of world champion Jack Carthy and runner-up Nicolas Vallée.
Kenny Belay pakt brons op WK trialbike

ago

Zelden was een WK-finale zò spannend, nog nooit was Kenny Belaey dichter bij een wereldtitel zonder te winnen. Het allereerste UCI Urban Cycling wereldkampioenschap in China leverde zondermeer een zinderende en ongemeen spannende ontknoping op. Na één ronde van vijf zones eindigde de 34-jarige Belg derde, weliswaar met evenveel punten als wereldkampioen Jack Carthy en runner-up Nicolas Vallée!
Kenny Belaey inspireert nieuwe Cirque du Soleil show 'Volta'

ago

Voor hun nieuwste show, Volta, putte Cirque du Soleil inspiratie uit de wereld van actiesporten. Niet toevallig kwamen ze zo bij trialbikelegende Kenny Belaey terecht. De meervoudige wereldkampioen fietstrial was eind vorig jaar tijdens de voorbereiding van Volta zelf te gast in de indrukwekkende ‘Creation Studio’ in Montreal. Nu is Belaey opnieuw in Canada om het eindresultaat te zien!