Jack Carthy blijft koning van Antwerpen, Kenny Belaey vijfde

Race rapport UCI Trials World Cup Antwerpen

Jack Carthy blijft koning van Antwerpen, Kenny Belaey vijfde

Published

Regerend wereldkampioen Jack Carthy reed vandaag in Antwerpen naar een dominante zege in de vijfde en laatste wedstrijd van de UCI Trials World cup. De 21-jarige Brit liet amper één strafpunt noteren. In de UCI World Cup eindstand moet Carthy wel de Fransman Gilles Coustellier voor zich dulden. De wereldbeker winnaar eindigde van dag tweede voor zijn landgenoot Nicolas Vallée. Thuisfavoriet Kenny Belaey ging in de finale zwak van start maar kwam goed terug. Uiteindelijk werd Belaey vijfde op 6 punten van het podium.

Zowel wat betreft publieke belangstelling, als wat betreft het sportieve niveau werd de UCI Trials World Cup editie van Antwerpen een voltreffer. Onder een aangename nazomerzon werkten de beste trialrijders ter wereld de finale van de wereldbeker af. Dé grote ster op de sfeervolle Antwerpse Grote Markt was eens te meer Jack Carthy. Carthy schreef immers ook de vier voorgaande edities op zijn naam en was vandaag simpelweg een maatje te sterk.

Nochtans trok negenvoudig wereldkampioen Belaey met een goed gevoel naar de finale. Kenny had zich in de halve finale op zondagmorgen geplaatst als tweede na Carthy. De enige andere Belg in de halve finale, Iciar Van Den Bergh, wist zich niet te plaatsen. Na het missen van een poort in de eerste sectie en een tweede vijf aan het eind van de tweede sectie keek Belaey al meteen tegen een flinke achterstand aan. Hoewel de meest ervaren trialbiker in het veld foutloos bleef in de derde en vierde sectie speelde hij nooit mee om een podiumplaats. Carthy kreeg voor de overwinning aanvankelijk flink weerwerk van Coustellier, tweevoudig winnaar in Antwerpen en de jonge Nicolas Vallée. Toch gaf de kracht en magistrale controle van supertalent Carthy de doorslag.

Toch weer Mustieles in 20"

Door de dubbele punten die er te verdienen waren in deze laatste ronde van de Wereldbeker verscheen leider Abel Mustieles toch zenuwachtig aan de start. Zodra de Spanjaard mathematische zekerheid had gekregen dat hij en niet landgenoot Benito Ros de eindzege pakte, leek de ban gebroken. Mustieles reed erg sterk in de laatste twee secties en zelfs een discutabele vijf in de voorlaatste zone kon hem niet meer verontrusten. Zo pakte ‘Musti’ zowel zijn tweede opeenvolgende eindoverwinning als de dagzege in Antwerpen. Met een sterke Lucien Leiser als tweede en Thomas Pechhacker als derde kende ook de 20” een spannend verloop. De move van de dag kwam echter van de piepjonge Aljandro Montalvo. De getalenteerde Jitsie rijder landde de grote boomstronk na de kicker op het voorwiel, een geniaal moment.

Hoewel hij een vaste waarde is in de 20” klasse haalde de Nederlander Rick Koekoek deze keer de finale niet. Toch was Koekoek de enige die zo ver kwam. De jonge Belgische beloften  Romain Leonard en Romain Maniet vlogen er immers al uit in de kwartfinale maar deden voor eigen publiek wel kostbare ervaring op.

Reichenbach respecteert de logica

Het hele seizoen kleurden de Duitse Nina Reichenbach en de Française Manon Basseville de World Cup. De erg complete Reichenbach kon zich onder druk van Basseville, winnares in Les Menuires, geen fouten veroorloven. Toch hield Reichenbach het hoofd koel en klopte nipt Basseville. Met nauwelijks vier punten tussen de Zweedse Nadine Kamark, als derde en winnares Reichanbach bleef ook de wedstrijd bij de dames ongemeen spannend. Wereldkampioene  Reichenbach mocht na afloop voor de tweede opeenvolgende keer het shirt als eindwinnaar van de Wereldbeker aantrekken. In de eindstand eindigt de Belgische Perrine Devahive als 8ste maar Perrine haalde in Antwerpen niet de finale.

Elite Mannen 26”
1. Jack Carthy (GBR) 1 ptn, 2. Gilles Coustellier (FRA) 5, 3. Nicolas Vallée (FRA) 7, 4. Vincent Hermance (FRA) 7, 5. Kenny Belaey (BEL) 13, 6. Sergi Llongueras (SPA) 15
Eindstand UCI World Cup trials mannen Elite 26”1. Gilles Coustellier (FRA) 1020, 2. Jack Carthy (GBR) 950, 3. Vincent Hermance (FRA) 870, 4. Nicolas Vallée (FRA) 866, 5. Clément Meot (FRA) 605, 6. Alexis Brunetaud (FRA) 488, 7. Sergi Llongueras (DPA) 470,  8. Tom Blaser (456), 9. Jordi Araque (SPA) 405, 10. Tomu Shiozaki (JAP) 391… 15. Kenny Belaey (BEL) 360, 22. Iciar Van Den Bergh (BEL) 307, 34. Romain Lassance (BEL) 211, 39. Maxime Sintzen (BEL) 180

Elite Men 20”  
1. Abel Mustieles (SPA) 8, 2. Lucien Leiser (ZWI) 11, 3. Thomas Pechhacker (OOS) 14 , 4. Domink Oswald (DUI) 15, 5. Benito Ros (SPA) 22, 6. Alejandro Montalvo (SPA) 22

Eindstand UCI World Cup trials mannen Elite 20”
1. Abel Mustieles (SPA) 1140, 2. Benito Ros (SPA) 795, 3. Lucien Leiser (ZWI) 795, 4. Thomas Pechhacker (OOS) 730, 5. Domink Oswald (DUI) 700,  6. Alejandro Montalvo (SPA) 646, 7. Ion Areito (SPA) 645, 8.  Joacim Nymann (ZWE) 510, 9. Eloi Palau (SPA) 448,  10. Jonas Kristiansen (DEN) 441

Elite Women
1. Nina Reichenbach (DUI) 5, 2. Manon Basseville (FRA) 8, 3. Nadine Kamark (ZWE) 9, 4. Irene Caminos (SPA) 14, 5. Debi Studer (ZWI) 18, 6. Mailys Jouy (FRA)  25

Eindstand UCI World Cup trials Women
1. Nina Reichenbach (DUI) 1160, 2. Manon Basseville (FRA) 1000, 3. Debi Studer (ZWI) 720, 4. Nadine Kamark (690), 5. Irene Caminos (SPA) 690, 6. Mailys Jouy (FRA) 545, 7. Alba Hidalgo (SPA) 500, 8. Chloe Jourdan ( FRA) 471, 9. Perrine Devahive (BEL) 470, 10. Pauline Bourgeais (FRA) 440... 14. Charlotte Coen (BEL) 380
QUOTES MANNEN 26 INCH
Jack Carthy, winnaar: “Ik ben heel blij met deze zege. Zowel in de halve finale als in de finale liep het super. Eindelijk eigenlijk want heel het 2017 seizoen is allesbehalve gelopen zoals ik had verwacht! Daarom doet het enorm deugd om zo te kunnen winnen. Ik mag wel zeggen dat ik enorm veel heb geleerd dit seizoen. Antwerpen is voor mij ook altijd een leuke wedstrijd omdat er altijd Engelse vrienden en familie meekomen. Daardoor voel ik me meer op mijn gemak. Jammer dat ik naast de eindzege in de World Cup grijp maar het was gewoon mijn jaar niet. In China wil ik straks wel mijn wereldtitel verlengen.”

Gilles Coustellier, tweede in 26” en eindwinnaar UCI Wereldbeker: “Al bij al heb ik een prima finale gereden want vanmorgen was het gevoel in de halve finale niet zo goed. Het doet ook veel deugd om de eindzege te pakken want er staat een ijzersterke nieuwe generatie die ons , de ervaren rotten, tot het uiterste drijft! Individuele wedstrijden winnen, wordt dus steeds moeilijker en dat geldt ook voor de eindoverwinning in de wereldbeker. Ook die tweede plaats hier kwam er niet vanzelf, ik heb er echt voor moeten vechten. Je moet zelf foutloos blijven en je kan niets laten liggen als je iemand als Jack Carthy uit evenwicht wil brengen. Het moet gezegd worden, Jack was vandaag super sterk. Zelf maakte ik wat fouten in de vierde sectie waardoor ik de aansluiting verloor."

Nicolas Vallée, derde in 26”“Zeker om in zo’n omstandigheden op het podium te staan is fantastisch! We konden rijden voor een groot publiek en de zon was de hele dag van de partij. Ik voelde me vandaag echt goed waardoor ik ook van in het begin wist dat ik kans maakte op het podium. De secties waren super hier en het niveau lag ontzettend hoog. Zo’n zone zoals de laatste met die kicker was echt cool om te rijden ook al ging ik daar in de fout! Jammer dat ik net naast het eindpodium grijp maar goed dit podium geeft wel vertrouwen voor het wereldkampioenschap in november straks.”

Kenny Belaey, vijfde in 26"“Ik ben vooral ontgoocheld in mezelf. In de eerste sectie was ik zodanig gefocust op de moeilijkste obstakels dat ik een poortje miste. Dat dit te wijten was aan de zéér korte verkenning doet achteraf eigenlijk niet meer ter zake want iedereen krijgt evenveel tijd. De moraal zat in mijn schoenen en die is er pas weer uitgekomen in de derde zone!

Hoewel ik goed reed, kwam ik vandaag nét die percentjes te kort die het verschil kunnen maken. Het duurde ook te lang vooraleer ik op dreef kwam. Door mijn zware programma van de voorbije weken voelde ik gewoon dat ik wat scherpte te kort kwam. In die zin was het zeker een nadeel dat ik ook de kwartfinale moest rijden. Aan de andere kant ben ik als organisator wel heel blij over hoe het weekend verlopen is. De zones waren zeer hoogstaand, de wedstrijden waren erg spannend, het schitterende weer en het enthousiasme van het publiek maakten het plaatje compleet! We zijn fier dat we in de sportstad Antwerpen voor de achtste achtereenvolgende keer zo’n topevenement hebben kunnen neerzetten. Nu verschuift de focus naar het wereldkampioenschap in China over vijf weken. Ik weet nu waar ik aan moet werken."
De foto’s in bijlage zijn vrij te gebruiken voor redactionele doeleinden. Gelieve de naam van de fotograaf ‘Leo Zhukov’ te vermelden als u de foto’s gebruikt. Contacteer ons als u bijkomende foto’s, beelden in hoge resolutie of commercieel gebruik van deze foto’s wenst.

Share

Attachments

Download All

Nadine_Kamark.jpg

image | 374 KB

Download
Kenny_Belaey2.jpg

image | 795 KB

Download
Jack_Carthy.jpg

image | 588 KB

Download
Kenny_Belaey.jpg

image | 541 KB

Download
Podium_women.jpg

image | 541 KB

Download
Podium_26inch.jpg

image | 525 KB

Download
Jack Carthy.jpg

image | 527 KB

Download
Lucien_Leiser.jpg

image | 488 KB

Download
Nina_Reichenbach.jpg

image | 417 KB

Download
Benito_Ros.jpg

image | 507 KB

Download
Podium_20inch.jpg

image | 466 KB

Download
Kenny_belaey3.jpg

image | 414 KB

Download
Nicolas_Vallée.jpg

image | 359 KB

Download
World_Cup shirts.jpg

image | 271 KB

Download
Related Stories
Kenny Belaey captures record-setting bronze in China

ago

A trials World Championship final has rarely been as tight and exciting. Kenny Belaey was never so tantalisingly close to a world title without winning. Superlatives can be cheap but by all accounts the inaugural UCI Urban Cycling world championship in China produced the closest and most thrilling racing of the season! When the dust had settled after the one lap, five sections-long final Kenny Belaey matched the final score of world champion Jack Carthy and runner-up Nicolas Vallée.
Kenny Belay pakt brons op WK trialbike

ago

Zelden was een WK-finale zò spannend, nog nooit was Kenny Belaey dichter bij een wereldtitel zonder te winnen. Het allereerste UCI Urban Cycling wereldkampioenschap in China leverde zondermeer een zinderende en ongemeen spannende ontknoping op. Na één ronde van vijf zones eindigde de 34-jarige Belg derde, weliswaar met evenveel punten als wereldkampioen Jack Carthy en runner-up Nicolas Vallée!
Gilles Coustellier claims epic World Cup opener in Aalter!

ago

The five-round UCI World Cup Trials  kicked off with a bang. Aalter, Belgium was a special stage where those in attendance, about 10.000 spectators over the weekend, witnessed uncut trialbike magic! Fittingly for an historic event it was one of the sports greats, France’s Gilles Coustellier who claimed the win in the men Elite 26”.
Kenny Belaey inspireert nieuwe Cirque du Soleil show 'Volta'

ago

Voor hun nieuwste show, Volta, putte Cirque du Soleil inspiratie uit de wereld van actiesporten. Niet toevallig kwamen ze zo bij trialbikelegende Kenny Belaey terecht. De meervoudige wereldkampioen fietstrial was eind vorig jaar tijdens de voorbereiding van Volta zelf te gast in de indrukwekkende ‘Creation Studio’ in Montreal. Nu is Belaey opnieuw in Canada om het eindresultaat te zien!

De Magnificent Seven van een kampioenschapsbeest

Kenny Belaey kijkt vooruit naar WK Trial in China