Kenny Belaey inspireert nieuwe Cirque du Soleil show 'Volta'

Kenny Belaey inspireert nieuwe Cirque du Soleil show 'Volta'

Published

Voor hun nieuwste show, Volta, putte Cirque du Soleil inspiratie uit de wereld van actiesporten. Niet toevallig kwamen ze zo bij trialbikelegende Kenny Belaey terecht. De meervoudige wereldkampioen fietstrial was eind vorig jaar tijdens de voorbereiding van Volta zelf te gast in de indrukwekkende ‘Creation Studio’ in Montreal. Nu is Belaey opnieuw in Canada om het eindresultaat te zien!

zibi-cirquedusoleil-volta-gatineau-ottawa-pressrelease.jpg
Sinds 1984 hebben meer dan 180 miljoen toeschouwers live een Cirque du Soleil show bijgewoond. Wereldwijd zijn bijna 4.000 mensen aan de slag voor wat ondertussen is uitgegroeid tot de grootste theaterproducent ter wereld. Het zijn duizelingwekkende cijfers maar toch blijven ze bij Cirque du Soleil niet op hun lauweren rusten. Al lijkt de link met actiesport en trialbike op het eerste zicht verrassend. Dàt is ook precies de bedoeling, een show brengen die je niet meteen verwacht van Cirque du Soleil.

Avontuurlijke cultuur

Wie Kenny Belaey, bijgenaamd ’The Magician’ ooit live aan het werk zag, kan er niet om heen: trialbike combineert op weergaloze wijze topsport, acrobatie en show. De stap naar het theatrale circus waarmee Franco Dragone de Circue du Soleil op de kaart zette, is echter allesbehalve evident. “Zoiets zie je niet direct aankomen hé,” lacht Kenny Belaey, “maar dat uitgerekend Cirque du Soleil inspiratie haalt uit onze sport en daarmee aan de slag gaat, is absoluut fantastisch! Overal ter wereld worden ze warm onthaald en kunnen ze rekenen op lof van het publiek. Ook hoe Cirque du Soleil zich telkens blijft vernieuwen, spreekt me enorm aan. Natuurlijk gaat de voorstelling niet over trialbike of actiesport op zich. Het is een manier om een emotioneel verhaal te vertellen, over jezelf ontdekken, je eigen pad bewandelen. En daar sloot de avontuurlijke cultuur van actiesporten blijkbaar perfect bij aan. Eigenlijk kan ik me daar helemaal in vinden!”
Belaey aan het werk in Cirque du Soleil's 'Creation Studio'

Belaey aan het werk in Cirque du Soleil's 'Creation Studio'

Veranderen van richting

De makers van Volta kozen ‘verandering van richting’ als centraal thema voor deze voorstelling. Een ode aan de zoektocht naar vrijheid eigen aan elk individu. Bastien Alexandre, schrijver en regisseur van Volta legt uit: “Tijdens het creatieve proces raakten we echt geïnspireerd door de energie van actiesporten. De vrijheid om achter je dromen aan te gaan en de passie die zo typisch lijkt te zijn voor actiesporters.”  Naast trialbike komen in Volta ook disciplines zoals parkour, slackline, BMX, acrogym, rollerblade en moderne dans aan bod. De Frans electro-cultband M83 tekende voor de muziek. In een vroeg stadium zagen de creatievelingen achter Volta toevallig Kenny Belaey in actie tijdens zijn wereldberoemde “Balance” project. Eind december trok Belaey uiteindelijk zelf naar de repetities van Volta, in het hoogtechnologische hoofdkwartier van Cirque du Soleil.
Kenny Belaey (rechts) samen met Cirque performer Trevor Bodogh.

Kenny Belaey (rechts) samen met Cirque performer Trevor Bodogh.

Kenny werkte er samen met Trevor Bodogh, acteur en trialbiker in Volta. “Het was een unieke ervaring om de voorbereidingen achter zo’n superproductie zelf te zien. Alleen al het rijden op zo’n hoogtechnologisch podium dat Cirque du Soleil special bedacht voor Volta is heel apart. Drie onafhankelijk bewegende platformen die tot 4,5 meter hoog gaan. Zoiets kom je als wedstrijdrijder nooit tegen!” De intensieve trainingsessie die Belaey er deed met Bodogh werpte bovendien haar vruchten af. Bodogh verlegde zijn grenzen en pikte heel wat op van onze landgenoot. “Kenny liet me bijvoorbeeld zien hoe ik de bewegingen nog gecontroleerder kan maken, zodat alles beter in elkaar vloeit. Zo kunnen we het nòg spectaculairder brengen voor het publiek. Ik heb genoten van de samenwerking met zo’n wereldtopper!”
Nieuwe uitdaging?

Zelf acteren in Volta zit er voor de Belgische Red Bull atleet niet in. Belaey is voorlopig nog te druk met zijn eigen shows en wedstrijden. In mei haalde hij nog het podium tijdens de World Cup opener in Aalter.  Eind september wil hij opnieuw schitteren voor eigen publiek tijdens de wereldbeker in Antwerpen. “Met ‘Pedal to the Medal’ hebben we een eigen show die we altijd nòg beter en groter willen maken. Ook op dat vlak was het dus héél interessant om even te proeven van de Cirque du Soleil aanpak. Ik ben  zelf  nu in Toronto  om er een Volta voorstelling bij te wonen. Ik ben in ieder geval razend benieuwd hoe de volledige show er zal uitzien!”
VIDEOMATERIAAL
Waar gaat Volta precies over? Bekijk de video hier
Hoe verliep de samenwerking tussen Kenny Belaey en Cirque du Soleil performer Trevor Bodogh? Bekijk de video hier

Copy as a Plain Text

Share

Kan Kenny Belaey verrassen in Antwerpen?

Dit weekend staat de ‘Koekenstad’ in het kader van Antwerp City Drops helemaal in het teken van urban sports, lifestyle en cultuur. De beste trialbike rijders ter wereld werken dan de vijfde en laatste wedstrijd van de UCI Trials World Cup af op de Grote Markt onder het toeziend oog van Brabo. Veteraan Kenny Belaey start door een gebrek aan wedstrijdritme weliswaar als underdog. Toch liet de Vlaamse fietsheld al vaker zien dat hij op de grote momenten als geen ander boven zichzelf kan uitstijgen!