Strijdvaardige Belaey gaat voor revanche!

UCI World Cup Trial Aalter 

Strijdvaardige Belaey gaat voor revanche!

Published

Tot vorige week zag Kenny Belaey zijn kansen op de UCI World Cup in Aalter op z’n zachtst gezegd somber in. Meer zelfs, hij had het gevoel om voor eigen publiek “naar de slachtbank” te worden geleid. Door de drie gebroken ribben die hij minder dan een maand geleden opliep, werkte de negenvoudige wereldkampioen een complexe voorbereiding af. Dat moeilijk ook gaat, loopt echter als een rode draad doorheen de carrière van de koppige Oost-Vlaming.

Dat Belaey vorig jaar voor de achtste(!) opeenvolgende keer het podium van het WK Trial 26” haalde, mag een absoluut huzarenstuk heten. Ook in ‘zijn Aalter’ zal hij het moeten opnemen tegen veel jongere concurrenten. Zoals wereldkampioen Jack Carthy, 20, of de 19-jarige Franse wonderboy Nicolas Vallée.    Die generatiestrijd is niets in vergelijking met de kwetsuur waarmee The Magician straks aan de start staat aan de Europalaan in Aalter.

Minder dan een maand geleden had Belaey de overwinning te pakken tijdens de Belgian Cup Trials in Kluisbergen. De 34-jarige veteraan haalde het vòòr de aanstormende talenten Romain Léonard en Adam Morewood. Geen verrassing, maar wel een opsteker in de aanloop naar de UCI World Cup opener op 21 mei. Na de wedstrijd werkte Kenny nog een extra training af in Kluisbergen. Bij een gewaagde sprong op een rots liep het goed fout. Belaey gleed weg en knalde met de borstkas tegen de rots. (Bekijk het fragment hier, blader door naar het tweede item) Het verdict was loodzwaar: drie zwaar gekneusde ribben, helse pijn, moeilijkheden bij het ademhalen en een trainingsachterstand om u tegen te zeggen.
Van bijna ‘top’ zakte het niveau van de trialbike legende in één klap tot ondermaats. “De eerste week na mijn val zat ik op 60% van mijn kunnen. Zelfs dat was nog optimistisch. Na alle opofferingen die ik deze winter had gebracht om op mijn best te zijn voor deze wereldbeker… Weer pech in Aalter? Nadat ik tijdens de World Cup in 2012 mijn pols brak. Mentaal was het een mokerslag. Ik zag het écht niet goed komen. Het gevoel weerloos naar de slachtbank te worden geleid, zo keek ik uit naar de eerste World Cup.”

Dag na dag waren er vervolgens kleine verbeteringen. Maar de pijn bleef. Bijkomend onderzoek bracht aan het licht dat niet om een kneuzing maar wel om een breuk ging. Belaey zette koppig door en trainde -binnen zijn mogelijkheden- verder. Al ‘knutselend’ werd de doorbraak geforceerd. Dankzij aangepaste ademhaling, een corset ter versteviging, pijnstillende plijsters voor de ribben én met dank aan het warmere weer. “Hoe ik nù tegen de World Cup aan kijk? Als die van de revanche op mijn blessure,” grijnst Belaey strijdvaardig. De Aalternaar merkt sinds afgelopen zondag een duidelijke verbetering. “Ik voel me nu op 95% van mijn kunnen. Wat dat in de wedstrijd gaat geven, moeten we afwachten maar ik zal alle steun kunnen gebruiken. Ook al tijdens de halve finale en ook ramptoeristen zijn welkom,” knipoogt de Aalterse fietsacrobaat.

Belaey verpakt daarmee de waarheid als grap. Want zeker nu er slechts zes rijders doorstromen naar de finale ligt het niveau in de fietstrial hoger dan ooit. De finale halen op zich is bijgevolg geen sinecure. Laat staan met gebroken ribben. “De finale halen is mijn eerste doel. In de halve finale rijd ik in ieder geval zonder bijkomende pijnstillers. Daarna zien we wel, als ik onder deze omstandigheden kan presteren, is dat vooral een overwinning op mezelf. Nog beter zelfs als ik hiermee ook de andere Belgen kan inspireren om in Aalter boven zichzelf uit te stijgen!” In de 26” wordt het van Belgische zijde ook uitkijken naar Iciar Van den Bergh en Pierre-Charles Thomas. Voor het jeugdige supertalent Romain Léonard, één van de twee Belgen in de 20”, komt het er vooral op aan om ervaring op te doen en elke zone uit te rijden.

Bij de dames wil de Vlaamse Charlotte Coen opnieuw de aansluiting vinden met de subtop. De Luikse Perrine Devahive pakte vorig jaar knap brons op het WK. Zij is samen met Kenny Belaey de grootste Belgische kanshebber op een podium. De halve finale 26” bij de heren vindt plaats op zondag tussen 8u en 11u.  Aansluitend staat de 20” halve finale bij de heren op het programma.

De volledige persmap kan je hier downloaden.

De drie finales op zondagmiddag zijn overigens live te bekijken via het UCI kanaal op YouTube https://www.youtube.com/watch?v=ialuBLvfzUw&feature=youtu.be

TIMING FINALES
14.00 tot 15.30 - Dames Elite
15.30 tot 17.00 - Heren Elite 20”
17.00 tot 18.30 - Heren Elite 26”

Copy as a Plain Text

Share

Attachments

Download All

Kenny_Belaey.jpg

image | 1.22 MB

Download
DSC_1254.JPG

image | 5.23 MB

Download
DSC_1253.JPG

image | 5.22 MB

Download
Related Stories
Kenny Belaey 13de op WK Cross-country Eliminator

ago

Na de 26” finale in de trialbike sloot Kenny Belaey het allereerste Urban Cycling wereldkampioenschap in het Chinese Chengdu af met deelname aan de Cross-Country Eliminator wedstrijd. De bronzen medaille winnaar in de trialbike werd in de XCE 13de. De Fransman Titouan Ganier-Perrin die al Europees kampioen was, pakte de wereldtitel. Bij de dames werd Fien Lammertyn, de vrouw van Belaey, zevende in de Eliminator.
Kenny Belaey captures record-setting bronze in China

ago

A trials World Championship final has rarely been as tight and exciting. Kenny Belaey was never so tantalisingly close to a world title without winning. Superlatives can be cheap but by all accounts the inaugural UCI Urban Cycling world championship in China produced the closest and most thrilling racing of the season! When the dust had settled after the one lap, five sections-long final Kenny Belaey matched the final score of world champion Jack Carthy and runner-up Nicolas Vallée.
Kenny Belay pakt brons op WK trialbike

ago

Zelden was een WK-finale zò spannend, nog nooit was Kenny Belaey dichter bij een wereldtitel zonder te winnen. Het allereerste UCI Urban Cycling wereldkampioenschap in China leverde zondermeer een zinderende en ongemeen spannende ontknoping op. Na één ronde van vijf zones eindigde de 34-jarige Belg derde, weliswaar met evenveel punten als wereldkampioen Jack Carthy en runner-up Nicolas Vallée!
De Magnificent Seven van een kampioenschapsbeest

ago

Kenny Belaey kijkt vooruit naar WK Trial in China

Rick Koekoek jumps to world record in Aalter!

The first round of the UCI World Cup Trials of the season in Aalter, Belgium got off to a flying start yesterday evening. In front of a boisterous crowd Dutchman Rick Koekoek, 30, beat his own Guinness World Record setting a new best ever of 1,44 m in the bunnyhop.