De Amerikaanse droom van Kenny Belaey

Kenny Belaey werkt aan nieuwe doorbraak in de VS

De Amerikaanse droom van Kenny Belaey

Published

Voor veel artiesten en sportmensen is doorbreken in de Verenigde Staten een lang gekoesterde droom. Trialbiker Kenny Belaey pakt het op zijn manier aan. Geen grootse tourbus à la Milow voor de meervoudige wereldkampioen. Belaey heeft genoeg aan een grote transporttas, een reiszak én natuurlijk zijn fiets!

Tijdens zijn laatste reis verzorgde de Aalternaar de halftime show van het beroemde NBA-team de Golden State Warriors. Alweer de Warriors eigenlijk. Want vijf jaar geleden begon Belaey’s Amerikaanse avontuur in dezelfde Oracle Arena in Oakland. De fietsacrobaat beschouwt de Warriors een beetje als zijn thuisploeg over de plas. “Nadat ik één show had gedaan, kreeg ik hier steeds meer contacten. Zowel de fans als de entertainment managers die shows boeken, appreciëren mijn trialshow. Ze houden van de energie en het is cool om iemand zotte dingen te zijn doen op zoiets alledaags als een fiets!”

Ondertussen verzorgde Kenny voor steeds meer NBA-teams halftime shows. Het zou best een voltijdse bezigheid kunnen zijn. “Hoewel dat veel lucratiever zou zijn, heb ik er nooit voor gekozen om alleen demonstraties te geven. Daarvoor ben ik nog altijd teveel een competitiebeest! De mogelijkheden in de VS zijn quasi onbeperkt. Die combinatie van sport en spektakel begrijpen ze daar gewoon stukken beter.” Na zijn Amerikaanse passage maakte Belaey een tussenstop bij de UCI in Aigle, Zwitserland. De 34-jarige Red Bull atleet zit dan in de nadagen van zijn sportieve carrière als ambassadeur én organisator van de fietstrial heeft hij altijd het voortouw genomen. Kenny combineerde op de UCI hoofdzetel enkele vergaderingen. Terloops nam hij een cool filmpje op, fietsend op de trialbike door het gebouw, via de wielerpiste en met de fiets tot in het kantoor van UCI voorzitter Brian Cookson!

Ook met de voorbereidingen van de eerste UCI Trials wereldbeker in zijn eigen Aalter is Belaey immers druk bezig. Het weekend van 20 en 21 mei staat dan ook met rood omcirkeld. Sportief wil ‘the Magician’ er hoge ogen gooien. “Natuurlijk wordt het steeds moeilijker en moeilijker om aan de top te blijven,” weet de bronzen WK medaillist van Val di Sole, 2016. “Ik heb wel een heel goede winter achter de rug, aan motivatie ontbreekt het evenmin.”  De regen en modder die de eerste Belgian Cup teisterden dit weekend, stonden mijlenver van de glamour typisch voor de Amerikaanse sporttempels. Toch pakte good old Belaey de eindzege in Charleroi. Zondermeer een bevestiging dat hij op schema zit. Na 25 jaar trial haalt Kenny nog steeds evenveel voldoening uit het rijden van een uitdagende old school zone als uit een geslaagde show voor 20.000 enthousiaste Amerikanen.

Dat de veteraan zijn wedstrijdcarrière voortaan jaar per jaar bekijkt, spreekt voor zich. Bovendien wordt ook de lokroep om voluit voor de American Dream te gaan steeds groter. “Ik merk inderdaad dat ik iets heb opgebouwd in de Verenigde Staten. In die mate zelfs dat ik mijn werkgebied misschien kan verbreden buiten de NBA. Ook in de NFL, de American football League, zijn ze altijd op zoek naar sterke halftime shows. De eerste gesprekken zijn alvast positief. Daarmee zou toch best een droom in vervulling gaan ja. Een trialshow in een stadion met 50.000 toeschouwers, da’s toch echt next level?!”

Next level, altijd beter. Fietstrial heeft nog geen Olympische status maar het motto van Pierre de Coubertin ligt Belaey duidelijk na aan het hart. Meer zelfs, het is de rode draad geweest doorheen zijn activiteiten. Ondanks de buitenlandse opdrachten blijft Kenny echter ook nadrukkelijk aanwezig in Vlaanderen waar hij shows geeft voor evenementen en bedrijven. Daarnaast is er het wervelende totaalspektakel Pedal to the medal dat fietstrial, BMX freestyle en flatland BMX combineert met muziek. Omdat fietsbeheersing ook onder mountainbikers, wegrenners en cyclosportieven aan belang wint, zit tot slot ook de Belaey Trials Academy in de lift.  

Hoe slaagt duizendpoot Kenny Belaey er toch in om alles te combineren? “Een goede organisatie en planning zijn alles. (lacht) En met momenten eens goed op je bek gaan! Gelukkig wordt ik ook uitstekend omringd. In de eerste plaats door mijn vrouw Fien, maar ook mijn ouders, mijn broer en de leden van onze trialclub in Aalter (red. International  Trial Team vzw) helpen me waar ze kunnen. Dat is misschien wel de reden waarom ik het ook later bij Amerikaanse tournees wil houden. Ik weet niet of ik wel naar de VS wil verhuizen. Het is hier nog zo slecht niet!” Maar als er een opdracht in het buitenland wacht, staat de fietskoffer  ten huize Belaey altijd klaar.

Copy as a Plain Text

Share

Attachments

Download All

JLRoyal_RedBullxWarriors_KennyBelaey_HalftimeShow9.jpg

image | 20.9 MB

Download
JLRoyal_RedBullxWarriors_KennyBelaey_HalftimeShow13.jpg

image | 9.99 MB

Download
JLRoyal_RedBullxWarriors_KennyBelaey_HalftimeShow8.jpg

image | 9.95 MB

Download
JLRoyal_RedBullxWarriors_KennyBelaey_HalftimeShow1.jpg

image | 11.4 MB

Download
JLRoyal_RedBullxWarriors_KennyBelaey_HalftimeShow7.jpg

image | 14.3 MB

Download
JLRoyal_RedBullxWarriors_KennyBelaey_HalftimeShow13.jpg

image | 9.99 MB

Download

Strijdvaardige Belaey gaat voor revanche!

Tot vorige week zag Kenny Belaey zijn kansen op de UCI World Cup in Aalter op z’n zachtst gezegd somber in. Meer zelfs, hij had het gevoel om voor eigen publiek “naar de slachtbank” te worden geleid. Door de drie gebroken ribben die hij minder dan een maand geleden opliep, werkte de negenvoudige wereldkampioen een complexe voorbereiding af. Dat moeilijk ook gaat, loopt echter als een rode draad doorheen de carrière van de koppige Oost-Vlaming.