Kenny Belaey 7de in seizoensopener

Kenny Belaey 7de in seizoensopener

Published

Het prachtige Montjuich park in Barcelona en zijn magische fonteinen waren dit weekend het uitgelezen decor voor de eerste ronde van de Catalaanse Trialbike Beker. Voor Kenny Belaey gold deze open internationale wedstrijd meteen als ideale graadmeter. Tienvoudig 20” wereldkampioen Benito Ros pakte voor eigen publiek de eindzege. Belaey greep verrassend net naast een finaleplaats, hij werd in Barcelona 7de.

De lokale organisator, Trialsport, zette voor deze UCI C1 wedstrijd een sterk staaltje neer. Meer dan 100 rijders uit 10 landen waren afgezakt naar de Copa Catalana. Met lokale held Benito Ros, onze landgenoot Kenny Belaey, junior 26” wereldkampioen Nicolas Vallée (FRA) en de Spanjaarden Ion Areitio en Eloi Palacio kon het trialgekke Catalaanse publiek zich bovendien opmaken voor een spektakelstuk, overgoten met een aangenaam lentezonnetje. Voor Belaey was de Catalaanse beker de perfecte afsluiter van een Spaanse trainingsstage en ook een eerste test voor het nieuwe seizoen.

Ondanks een knagende tandontsteking en het bijhorende ongemak stond Kenny erg gemotiveerd aan de start. De negenvoudige wereldkampioen heeft immers een prima winter achter de rug. Behalve een fysieke test bood Barcelona ook de gelegenheid om verbeteringen aan zijn 2017 Mybike trialfiets, waaronder een nieuwe stuurconfiguratie, uit te proberen in wedstrijdomstandigheden. Daarom was de verbazing des te groter toen de Aalternaar in de kwalificatie op 2 punten van een finaleplaats strandde. En dat zonder noemenswardige problemen. De minder selectieve zones en een gebrek aan concentratie deden Belaey uiteindelijk de das om. Ook landgenoot Iciar Van Den Bergh, 13de, wist zich niet te kwalificeren.

Kenny Belaey: “Echt stom! Ik kan het niet anders onder woorden brengen waarom ik de finale miste. Zowel qua rijden als fysiek zat het zeker goed. Alleen werd ik zwaar afgestraft voor mijn gebrek aan focus. Voor ik het wist had ik twee vijven aan mijn broek. Omdat de zones veel te gemakkelijk waren om elders het verschil te maken, moest ik het dan uitzweten!
Een bijkomende factor was het feit dat ik tijdens de kwalificatie vooral oog had voor mijn collega-concurrenten 26” rijders. Ondertussen reden de juniors op safe en zo kwamen er vier 20” rijders in de finale. Mijn onderschatting heb ik dus cash betaald. Om zulke fouten te vermijden is een voorbereidingswedstrijd als deze dan ook absoluut noodzakelijk. Als échte test waren de zones echter niet selectief genoeg. Maar dat ik in zo’n schitterend kader moest toekijken tijdens de finale vond ik nog het ergste. Zeker omdat ze in Barcelona ook een fantastisch publiek hebben.”

Het Belgische trialbike seizoen gaat van start op 19 maart in Charleroi. Op 9 april is er de eerste ronde van de Trials Belgium Pro Series (UCI C1) in Aywalle. Op 20 en 21 mei verzamelt de trialbike wereldtop in het Oost-Vlaamse Aalter voor de eerste UCI Wereldbeker. 
De foto's in bijlage zijn rechtenvrij voor redactioneel gebruik, gelieve wel de vermelding 'Trialsport' als credit te gebruiken.
Copa Catalana Trial, de eerste zes rijders betwistten de finale
1. Benito Ros (Spa), 4 ptn
2. Nicolas Vallée (Fra), 8 ptn
3. Ion Aretio (Spa), 11 ptn
4. Jordi Araque (Spa), 13 ptn
5. Domènec Llado (Spa), 15 ptn
6. Lucien Leiser (Zwi), 17 ptn
7. Kenny Belaey (Bel)
8. Eloi Palau (Spa)
9. Sebastian Ruiz (Spa)
10. Joacim Nymann (Zwe)
11. Rafael Tibau (Spa)
12. Alejandro Montalvo (Spa)
13. Iciar Van Den Bergh  (Bel)
14. Louis Grillon (Fra)
15. Borja Conejos (Spa)
16. Jonas Boritz Kristiansen (Den)
17. Viktor Hedin (Zwe)
18. Andrei Burton (GBR)
19. Julen Saenz (Spa)
20. Joan Torres (Spa)

Copy as a Plain Text

Share

Attachments

Download All

_MG_8847.JPG

image | 1.66 MB

Download
_MG_8919.JPG

image | 2.08 MB

Download
_MG_8923.JPG

image | 1.83 MB

Download
_MG_9128.JPG

image | 1.99 MB

Download
_MG_9132.JPG

image | 1.81 MB

Download
Full Results_Copa Catalana.pdf

pdf | 286 KB

Download
Related Stories
Kenny Belaey 7th in Copa Catalana

ago

The magnificent Montjuich park in Barcelona and its magical fountains provided the splendid backdrop for the first round of the Catalan trialbike cup. Kenny Belaey used this open international competition as a warmup event for the season. Ten-time 20” world champ Benito
Kenny Belaey 13de op WK Cross-country Eliminator

ago

Na de 26” finale in de trialbike sloot Kenny Belaey het allereerste Urban Cycling wereldkampioenschap in het Chinese Chengdu af met deelname aan de Cross-Country Eliminator wedstrijd. De bronzen medaille winnaar in de trialbike werd in de XCE 13de. De Fransman Titouan Ganier-Perrin die al Europees kampioen was, pakte de wereldtitel. Bij de dames werd Fien Lammertyn, de vrouw van Belaey, zevende in de Eliminator.
Kenny Belaey captures record-setting bronze in China

ago

A trials World Championship final has rarely been as tight and exciting. Kenny Belaey was never so tantalisingly close to a world title without winning. Superlatives can be cheap but by all accounts the inaugural UCI Urban Cycling world championship in China produced the closest and most thrilling racing of the season! When the dust had settled after the one lap, five sections-long final Kenny Belaey matched the final score of world champion Jack Carthy and runner-up Nicolas Vallée.
Kenny Belay pakt brons op WK trialbike

ago

Zelden was een WK-finale zò spannend, nog nooit was Kenny Belaey dichter bij een wereldtitel zonder te winnen. Het allereerste UCI Urban Cycling wereldkampioenschap in China leverde zondermeer een zinderende en ongemeen spannende ontknoping op. Na één ronde van vijf zones eindigde de 34-jarige Belg derde, weliswaar met evenveel punten als wereldkampioen Jack Carthy en runner-up Nicolas Vallée!

De Amerikaanse droom van Kenny Belaey

Voor veel artiesten en sportmensen is doorbreken in de Verenigde Staten een lang gekoesterde droom. Trialbiker Kenny Belaey pakt het op zijn manier aan. Geen grootse tourbus à la Milow voor de meervoudige wereldkampioen. Belaey heeft genoeg aan een grote transporttas, een reiszak én natuurlijk zijn fiets!