Kenny Belaey achterna op de slackline!

Kenny Belaey achterna op de slackline!

Published

Check de hit-video

In de zomer van 2015 haalde Kenny Belaey het wereldnieuws toen hij in de Alpen met zijn fiets over een slackline reed tussen twee rotspieken. Toen de Aalterse fietsacrobaat onlangs zijn slappe koord weer bovenhaalde voor een trainingsessie was het wéér raak. Belaey’s trainingsfilmpje in z’n eigen tuin nog wel, haalde ondertussen meer dan 1,2 miljoen views views op sociale media wereldwijd. De clip werd al opgepikt door o.a. HLN.be en lequiper.fr. We zochten Kenny op voor meer uitleg over het slackline-fenomeen. Maar vooral: is dit ook iets voor gewone stervelingen?
Waar komt het slacklining vandaan?
Kenny Belaey: “Helemaal nieuw is het zeker niet. Je zou het een variant van koorddansen kunnen noemen. Toch zijn er belangrijke verschillen. Slacklinen doe je op een nylonband die 2,5 to 5 cm breed is. Die slackline, of ‘slappe lijn’ wordt weliswaar opgespannen maar toch gaat die veren als er iemand over loopt of fietst. Dat is een heel groot verschil met koorddansen -tightrope in het Engels- waar een dunne, strakgespannen staaldraad wordt gebruikt. Omdat die amper beweegt, is de inspanning heel anders dan op de slackline. Amerikaanse bergbeklimmers begonnen zich met spanriemen te amuseren amuseren in hun basiskamp op dagen met slecht weer. Van daaruit is het gegroeid en overgewaaid naar de rest van de wereld.”
Is de slackline iets voor fietsers in het algemeen of mountainbikers?
Belaey: “Euh, nee zeker niet voor de gemiddelde fietser! Mijn stunt heeft wel navolging gekregen waardoor andere trialbikers iets willen proberen op een slackline. Gewoon over de slackline wandelen is op zich al een fantastische oefening. Het is heel intensief en je activeert er spiertjes mee waarvan je het bestaan niet eens kende! Fysiotherapeuten noemen het daarom ook een goede training voor je vormspanning of core stability. Ze maken ook steeds meer gebruik van een slackline in hun praktijk! Constant is die band in beweging waardoor je zelf je balans moet zien te houden. In het begin sta je constant te schudden en moet je er zo weer af. Slacklinen maakte je ook mentaal sterker. Je krijgt meer zelfvertrouwen, je zenuwstelsel wordt op scherp gezet om die uitdaging aan te gaan.”
Hoe lang duurt het vooraleer je er mee weg bent?
Belaey: “Elke gemiddelde sportieveling moet de slackline na een week of twee, drie toch onder de knie kunnen krijgen. Da’s als je dagelijks oefent. Maar zeker geen uren per dag. Een half uur is al meer dan genoeg om je evenwicht serieus te verbeteren. Je moet ook mentaal fris zijn zodat je de techniek beter kan opnemen. Geloof me, ik was er zelf ook niet op één dag mee weg!”
Wat heb je er voor nodig?
Belaey: “Twee ankerpunten natuurlijk. Bijvoorbeeld twee bomen en een kwalitatieve slackline. In vrijwel alle bergsportwinkels kan je terecht voor een slackline kit, en ook online vind je een ruim aanbod. Geen bomen? Geen probleem, voor ongeveer 200 euro heb je een kit die je onafhankelijk kan opstellen. Je hebt zelfs vrijstaande opstellingen, een soort rek, waarmee je bijvoorbeeld binnen kan oefenen zonder bevestigingen.”
Ondertussen is slackline zelfs een aparte discipline geworden.
Belaey: “Zeker! Ofwel wordt slackline op hoogte beoefend (high-rope), of op lage hoogte (low-rope). Gevorderde slackliners combineren acrobatie met evenwicht; ze springen van de ene lijn op de andere, ze maken salto’s of ze springen met drie tegelijk en verwisselen van positie. Allemaal heel spectaculair. Er zijn ook verschillende records waarmee de specialisten naam maken. Voer ‘slackline’ in op Youtube en je weet niet wat je ziet!”
Ondertussen is de slackline ook een vast onderdeel van jouw trialbike wedstrijdtraining.
Belaey: “Nu en dan haal ik inderdaad de slackline boven. Zoals je in het filmpje ziet, knal ik niet zo snel mogelijk over de lijn. Het draait écht om anticiperen. Daarom stop ik, om dan weer verder te gaan. Alles draait om controle en balans in fietstrial. De controle van zowel je lichaam als de fiets. Dat gaat nooit vervelen! Ik denk dat het met slacklinen ook zo is. Zelfs als mensen geen halsbrekende toeren willen uithalen kunnen ze hun grenzen blijven verleggen; doorbuigen op één been terwijl het andere been gestrekt is, achteruit wandelen…”

Download de slackline videofile hier!

Dropbox - Balance-Belaey.mp4

Dropbox is a free service that lets you bring your photos, docs, and videos anywhere and share them easily. Never email yourself a file again!

Copy as a Plain Text

Share

Attachments

Download All

Kenny_slackline.jpg

image | 2.35 MB

Download
DSC_1185.jpg

image | 2.57 MB

Download

Kenny Belaey talks slacklining

Trialbiker Kenny Belaey made headline news in the summer of 2015 crossing a slackline in the Alps on his mountainbike. When ‘The Magician’ recently published a modest training video of him slacklining with his bike the impact on social media was phenomenal. Over 1,2 million people saw Belaey’s homemade balancing act on social media! We caught up with Kenny to chat about the slacklining phenomenon in general. And is there something in it for us, the everyday man or woman?