Kenny Belaey in de NBA

Kenny Belaey in de NBA

Published

De vetste actie, de allerbeste spelers en de grootste stadions. Geen wonder dat de Amerikaanse NBA is uitgegroeid tot de belangrijkste basketcompetitie ter wereld. Daar horen ook halftime-shows van wereldformaat bij. Onze landgenoot Kenny Belaey werkte de voorbije twee weken een Amerikaanse mini-tournee af waarbij hij trialshows gaf tijdens de pauze van vier NBA wedstrijden.

In september pakte de Aalterse trialbiker nog brons op het WK in Val di Sole. De NBA shows sloten zijn seizoen af in schoonheid. Van het Milwaukee (Wisconsin) van de Bucks trok hij naar het legendarische United Center (Chicago Bulls weet u wel). Daarna sloot Belaey in schoonheid af met een spetterend spektakel tijdens de rust van Indiana Pacers – Charlotte Pacers.“Het is altijd fantastisch om voor een enthousiast publiek in dergelijke grote arena’s te mogen optreden. Die halftime shows mag je qua intensiteit gerust met een trialbike wedstrijd vergelijken. Ze zijn kort, maar explosief en spectaculair,” legt Kenny uit. Van de obstakels die worden gebruikt op het parket, de opbouw van zijn show tot de interactie met het publiek, alles wordt op voorhand tot in de puntjes voorbereid.
Voor de meeste Amerikaanse fans is het de eerste keer dat ze de acrobatie én power van het fietstrial met eigen ogen zien. Dat Belaey het publiek steevast uit hun dak laat gaan, zegt veel over zijn vakmanschap. “Basket in de NBA is waanzinnig snel en athletisch. Een act tijdens de pauze die statisch is, zou dan ook niet werken! Voor zo’n volle zaal voel je écht de energie en dat is heel motiverend. Samen met de muziek en de cheerleaders wordt mijn optreden dan een totaalspektakel. Het is mijn uitdaging om de mensen in de zaal te houden tijdens de halftime. De Amerikanen zijn een dankbaar publiek maar het geeft altijd voldoening als je iedereen meekrijgt,” aldus de negenvoudige wereldkampioen.
Kenny is in de NBA niet aan zijn proefstuk toe. Sinds 2012 blaast hij basketfans over de plas enkele keren per jaar van hun sokken tijdens de halftime shows. Het professionalisme van Belaey en die van het Amerikaanse sportentertainment is blijkbaar een goede match want er komen steeds meer aanvragen. Doug Morgan, operationeel en fanmanager van de Indiana Pacers, legt uit waarom. “Kenny geeft altijd het beste van zichzelf als we ‘m naar hier halen voor een Pacers wedstrijd. Het publiek kan niet stoppen met oooing and awwwing, man! Zijn show duurt maar zes minuten maar het is non-stop actie. Daarnaast is hij ook nog eens een topper om mee te werken. Wij willen hem in ieder geval jaar na jaar terug hebben.”
Voor Belaey bieden de uitstapjes ook een gedroomde kijk in de coulissen van het Walhalla van het basket. Naast de glitter en glamour van toplonen, droomwagens en knappe cheerleaders blijkt de NBA vooral een geoliede, uiterst professionele entertainmentmachine weliswaar met topsport als basis. “Een voorkeur voor een bepaald team heb ik niet maar mijn bewondering voor de toppers in de NBA is inderdaad alleen maar gegroeid. Profbasketters krijgen hier een loodzwaar programma voorgeschoteld met veel wedstrijden en verplaatsingen. Tel daar de media-aandacht en de hevige concurrentie bij en je begrijpt hoe uniek een speler als James Harden is.”
Trialbike rider Kenny Belaey entertaining the crowd during the Indiana Pacers - Charlotte Hornets NBA halftime show. Phtoto: 'Pacers'Kenny Belaey flying over six Indiana Pacemates: Photo: 'Pacers'Belaey trialbike jump at Bankers Life Fieldhouse. Photo: 'Pacers'Kenny Belaey performing at Indiana Pacers halftime show. Photo: 'Pacers'Portrait Kenny Belaey
Kenny Belaey in actie, foto: Pacers

Kenny Belaey in actie, foto: Pacers

Tijdens de show houdt Kenny het publiek op het puntje van hun stoel! foto: Pacers

Tijdens de show houdt Kenny het publiek op het puntje van hun stoel! foto: Pacers

Kenny Belaey springend over de cheerleaders, foto: Pacers

Kenny Belaey springend over de cheerleaders, foto: Pacers

Belaey maakte een gesmaakte doortocht in de NBA! foto: Pacers 

Belaey maakte een gesmaakte doortocht in de NBA! foto: Pacers 

Portret Kenny Belaey

Portret Kenny Belaey

  Copy as a Plain Text

  Share

  Related Stories
  Kan Kenny Belaey verrassen in Antwerpen?

  ago

  Dit weekend staat de ‘Koekenstad’ in het kader van Antwerp City Drops helemaal in het teken van urban sports, lifestyle en cultuur. De beste trialbike rijders ter wereld werken dan de vijfde en laatste wedstrijd van de UCI Trials World Cup af op de Grote Markt onder het toeziend oog van Brabo. Veteraan Kenny Belaey start door een gebrek aan wedstrijdritme weliswaar als underdog. Toch liet de Vlaamse fietsheld al vaker zien dat hij op de grote momenten als geen ander boven zichzelf kan uitstijgen!
  Kenny Belaey inspireert nieuwe Cirque du Soleil show 'Volta'

  ago

  Voor hun nieuwste show, Volta, putte Cirque du Soleil inspiratie uit de wereld van actiesporten. Niet toevallig kwamen ze zo bij trialbikelegende Kenny Belaey terecht. De meervoudige wereldkampioen fietstrial was eind vorig jaar tijdens de voorbereiding van Volta zelf te gast in de indrukwekkende ‘Creation Studio’ in Montreal. Nu is Belaey opnieuw in Canada om het eindresultaat te zien!
  Kenny Belaey op de Kjeragbolten

  ago

  Wat drijft avonturiers of actiesporters? Wat ze doen is alvast niet met de bedoeling om met een trofee te pronken of om ‘de transfer van de eeuw’ te verzilveren. Toen trialbike legende Kenny Belaey onlangs naar de wereldberoemde Kjeragbolten in Noorwegen trok, wist hij zelf niet precies waarom. De beroemde rots bleek uiteindelijk een grotere uitdaging dan verwacht… Zelfs voor één van de meest ervaren fietshelden ter wereld. Hier is het hele verhaal.
  Kenny Belaey Vs. Kjeragbolten

  ago

  There’s no rhyme or reason to why adventurers or actions sports athletes do some of the things they do. It’s not because they’re in search of a championship ring or to break the bank in another ‘fight of the century’. When trialbike legend Kenny Belaey recently set out for the world-famous Kjeragbolten in Norway he was not even sure himself why. However the Kjeragbolten turned out to be almost too much of a challenge… Even for one the most experienced extreme cyclists in the world. Here’s Belaey’s full story.

  Kenny Belaey in the NBA

  Awesome fast-paced action, the very best players and the coolest arenas.